Ne postoji ni dobar ni pogrešan način da se pije rakija. Najbitnije je da uživate u njoj!

 • Sipajte malu količinu (2 do 3 gutljaja) šljivove prepečenice u čašu.
  Za naše rakije kao i sve šljivove prepečenice, pogotovu one koje su odležavale u drvenim sudovima, preporučljivo je da se konzumiraju iz čaša koje su šire pri donjem delu i sužavaju se ka vrhu (tip konjak čaše). Da bi bilo moguće osetiti sve aromatske komlekse koje voćne rakije sadrže, neophodno je konzumirati ih na sobnoj temperaturi (18 do 20 °C).
 • Čašu držite nasuprot izvoru svetlosti.
  Boja šljivove prepečenice, pored godina starosti može da nam ukaže i na način starenja i na vrstu drveta od koga je napravljeno bure za starenje. Dužim starenjem u hrastovoj buradi šljivova prepečenica dobija boju koja ima tonove od zlatno žute do maslinato žute, u bagremovim buradima dobija ton od limun do slamnato žute boje, dok u dudovim buradima dobija ton žute koji vuče na crveno. Treba naglasiti da sve ovo u mnogome zavisi od dužine i načina vođenja starenja alkoholnog pića.
 • Držite čašu za stopicu i zavrtite je tako da tečnost pokvasi zidove čaše.
  Zatim pogledajte „suze“ koje se formiraju i padaju niz zidove čaše. Njihova debljina i vreme za koje se slivaju niz zid čaše nam govore o starosti pića. Tokom starenja i sazrevanja pića u drvenim sudovima, procesom ekstrakcije i rastvaranja u piće dospevaju razna jedinjenja sadržana u drvetu, koja direktno ili indirektno utiču na organoleptiku i viskozitet pića. Dakle što je piće straije, ono je viskoznije pa će „suze“ na čaši biti deblje i sporije će kliziti niz zid čaše.
 • Držite čašu za stopicu i prinesite je vrhu nosa.
  Udahnite duboko kroz nos. Mislite. Zamislite. Na šta me ovi mirisi podsećaju? Pokušajte da se prisetite gde ste ih sve mogli osetiti. Ponovite ovaj postupak još jedanput.
 • Kod voćnih rakija, preko mirisa možemo ustanoviti mnoge njegove karakteristike (sortu, podneblje sa kog je voće od koga je piće proizvedeno, način odležavanja, itd). Kod starih šljivovih prepečenica, u sinergiji pića sa ektrahovanim jedinjenjima iz hrastove buradi, dolazi do formiranja aromatskih kompleksa koji se nazivaju buke.
 • Prinesite čašu ustima i uzmite mali gutljaj tečnosti puštajući ga da se razlije preko Vašeg jezika.
  Provaljajte tečnost po ustima i progutajte. Ono što ćete osetiti je stalno smenjivanje aromatskih kompleksa. U zavisnosti od tipa i starosti pića, načina na koji je negovano i starilo, može se osetiti pun ukus, harmonija i široka paleta tonova od voćnih do cvetnih, začinskih, drvenih i drugih.

064 222 5398

office@tok.rs